Ciocolata in timp si in jurul lumii

Ciocolata in timp si in jurul lumii

Istoria ciocolatei incepe cu peste 2000 de ani in urma, in padurea tropicala a Americii Centrale, unde ploile tropicale se  imbina cu temperaturile ridicate de pe tot parcursul anului si umiditatea excesiva ce creaza un climat ideal pentru cultivarea arborelui de cacao. Daca la inceput ciocolata era doar o bautura iute si amara, folosita doar in timpul unor procesiuni religioase, astazi, ea a devenit unul dintre cele mai cautate si mai iubite produse alimentare din lume.

Ciocolata si istorie…

In cultura mayasa, ciocolata era consumata doar la ocazii de catre populatie, ea fiind destinata consumului doar de catre regi. In cultura azteca, oamenii care aveau dreptul sa consume ciocolata trebuiau sa detina titlul de conducatori, preoti, comercianti foarte instariti sau militari decorati, fiind interzisa pentru restul populatiei. Pentru ambele culturi, ciocolata reprezenta elemente importante ale spiritualitatii, boabele de cacao fiind oferite de catre marii preoti ca ofranda zeilor.

In 1502, Cristofor Columb este primul explorator care va lua cunostiinta de boabele de cacao cultivate in Lumea Noua. Acestea, desi, vor fi aduse in Lumea Noua, nu vor avea nici un fel de succes, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.

In 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit ca Montezuma, conducatorul aztecilor obisnuia sa bea nemaintalnita bautura preparata din boabe de cacao, care se numea chocolatl.

In limba incasa aceasta bautura purta numele de cacohuaquatl care insemna cadoul facut de gradinarul paradisului primilor oameni.

In perioada medievala boabele de cacao erau folosite ca monede de schimb. Astfel cu o suta de boabe de cacao se putea cumpara un sclav. Arborele de cacao poate atinge inaltimea de 8 matri in 12 ani, infloreste pe tot parcursul anului, numarul florilor atingand aproape 100.000, dar din care doar 0,2% dau fructele sau amanda din care se prepara ciocolata.

Spaniolii vor fi cei care ii vor indulci gustul, adaugand trestie de zahar, vanilie si scortisoara. Tot ei vor fi cei care vor descoperi ca bautura preparata este mult mai buna daca se serveste fierbinte. Insa, spaniolii vor tine secret miraculoasa bautura timp de un secol, pana in momentul in care calugarii spanioli fac public modul de preparare al bauturii, devenind extrem de repede  apreciata de Franta si Marea Britanie.

Exportul din ce in ce mai mare de cacao va produce schimbari si diferente majore atat pe continentul european cat si pe cel american. In timp ce in Europa casele regale isi comandau noi tipuri de seturi de portelan si argint special facute pentru a servi noua bautura, in America Latina se vor face colonii se sclavi pentru a munci pe plantatiile de arbori de cacao si a asigura cantitatile necesare cerute de europeni. (citeste mai departe)

-0001-11-30 00:00:00
3099 vizualizari
Autor: Denisa Cristache

Citeste toate noutatile imobiliare
Apartamente noi Bucuresti

Taguri:

ciocolata, istoria ciocolatei


Mai citeste si:

130000 euro plus TVA pentru ultimul apartament la EVO Nord

Acesta este pretul pentru cel mai frumos apartament din EVO Residence Bucuresti Nord.

Spatiul a fost compartimentat in concordanta cu s

-0001-11-30 00:00:00
2144 vizualizari

MIHAI BRAVU RESIDENCE 3 MAI SUNT DOAR 2 APARTAMENTE

MIHAI BRAVU RESIDENCE 3 este in mod cert cel mai bine primit ( si vandut) imobil nou dintr-o zona semicentrala a Capitalei.

Pus in vanzare la data de 26.01.2014, imobilul a fost v

-0001-11-30 00:00:00
3145 vizualizari

Dezvoltare PROFESIONALA pentru Tinerii Studenti

 

Unul din o suta de Tineri reuseste sa atinga un nivel ridicat de performanta profesionala inca din timpul facultatii.


Acest procentaj foarte scazut se datoreaza educ

-0001-11-30 00:00:00
1988 vizualizari
Search