Blestemul Castelului Haller din Coplean, Cluj

Ca Transilvania are castele si palate de o frumusete covarsitoare este un adevar care nu mai trebuie demonstrat. De aceea, in peregrinarile noastre nu ne oprim doar la admirarea arhitecturii, ci incercam sa surprindem firea efemerilor proprietari. Iar castelul cu scoici datorita ornamentelor aflate deasupra ferestrelor) ne spune astazi povestea blestemului care l-a ruinat.
A fost construit de catre guvernatorul Transilvaniei, Ioan Haller intre anii 1725-1755, reconstruit de trei ori si de trei ori ajuns in paragina si pustiire.
Legendele spun ca un blestem mai bantuie si astazi castelul Haller. Se spune ca o vrajitoare tiganca, infuriata de cruzimea grofului Alardi Ferenc care i-a biciuit sotul pe nedrept, a blestemat familia contelui la pustiire vesnica. De atunci, necazurile s-au tinut scai de castel si de cei care l-au locuit, castelul ajungand in paragina de fiecare data cand a fost construit.
Castelul a suferit un incendiu in urma caruia acoperisul baroc a fost distrus in intregime, a fost confiscat de guvernarea comunista si transformat in CAP si spatiu de ateliere. Dupa 1989, castelul a fost abandonat iar in prezent este in stare de ruina.
Urmasii familiei Haller au depus o cerere de restituire a castelului si al pamantului din preajma lui, iar tot ce speram este sa fie aprobata si sa revina la viata.
Taguri:
castele romania, castele din romania, national magazin, descopera romania, luna castelelor, blestemul castelului haller, castelul hallerMai citeste si:
10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Castelul Bran
- Castelul Bran este un monument istoric si arhitectural, una dintre principalele atractii turistice ale Transilvaniei, fiind situat in Culoarul Rucar-Bran, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, la 30 de kilometri de Brasov.
- Numele sau provine din limba slava, unde brana insem
EVO Residence - Case pentru Pretentiosi
Ultimul eveniment imobiliar al anului va avea loc in Piata George Enescu
Targul Imobiliar PROJECT EXPO se va desfasura in perioada 21-23 noiembrie, in Piata George Enescu, pe Calea Victoriei. Intrarea este libera, iar programul pentru vizitatori este cuprins intre orele 10,00 – 19,00 vineri si sambata, iar duminica 10,00-16,30.